Vi skrattar

Vi skrattar i mitt samtalsrum.

För ibland är det precis vad ångesten behöver

att man skrattar den i ansiktet.

När du ser vad ångesten säger till dig blir du först ledsen

sedan arg

sedan road.

För det är du som tror på den.

Det är så viktigt att inte ta sig själv på för stort allvar

speciellt inte sina tankar.

Du går med lättare steg ut från mitt rum.

För vi skrattar

tillsammans ❤️

 

Har du bestämt dig för att gå i terapi? Läs det här!

Först och främst grattis till en bra investering. Du lägger pengar på dig själv, din framtid. För att få ut så mycket som möjligt av den är det också viktigt att du väljer terapeut och terapimetod med omsorg. Idag vet vi att samtalsmetoden är viktigt, men viktigare än det är faktiskt alliansen, att du trivs tillsammans med din terapeut, gör du inte det kan det vara som att kasta pengarna i sjön. Några råd från mig innan du går in i behandling:

 

  • Vad är det du vill arbeta med, är det en sorg, personlig utveckling, depression en söndrig relation eller missbruksproblematik? Jo det är faktiskt viktigt att välja vilken terapimetod som passar din problematik. Känner du att du vill grotta ner dig i det förflutna eller vill du mer tänka på här och nu, framtiden. Olika metoder fokuserar på olika saker, så googla, läs på. Ju mer kött på benen du har desto troligare är det att du hittar rätt terapeut.

 

  • Se till att din terapeut är van med problemet du vill prata om, har mött det förut eller i alla fall vill ta sig an det. Det kan bli helt fel om din terapeut inte har erfarenhet, förförståelse eller kunskap. Hittar du en terapeut som är inriktad på relationer medans du vill arbeta med ett trauma så kan det bli helt fel! Alla terapeuter är självklart nya på ett ämne någon gång men säger din magkänsla att detta inte är rätt för dig. Gå.

 

  • Kolla så att din terapeut själv gått i terapi och har handledning. Det är viktigt för dig att terapeuten fortsätter att utvecklas och har en handledare hon kan bolla sina frågor och funderingar mer och därmed bli bättre i dina samtal.

 

  • Det finns många som kallar sig terapeuter. Kolla så att personen har en lämplig utbildning OCH lämplig erfarenhet. Att personen är utbildad KBT-terapeut säger ingenting om hur bra han/hen är. Är personen van vid att möta människor? Hur många år har personen jobbat med samtal? Tänk på att de flesta samtalsutbildningar går att köpa vilket inte är ett bevis på att personen är bra. Be om referenser, eller titta på terapeutens arbetserfarenheter.

 

  • Samtalsterapeut, kbt-terapeut, livscoach, andligvägledare. Ja namnen är många och alla vill hjälpa dig. Tyvärr kan vem som helst kalla sig terapeut och coach. Så var rädd om dig själv. Välj noga ut personen du vill lägga din tillit till. Som klient är man i en utsatt situation och litar på sin terapeut, skulle terapeuten ge dig råd eller säga opassande saker kan det skada dig.

 

  • Försök att lära känna din terapeut innan du träffar henne. Har hennes företag en hemsida, har hon facebook eller instagram? Se vad du kan hitta för fakta om henne. Gillar du det du läser. Gillar du hennes sätt att förklara saker eller prata? Det är viktigt att ni har samma språk. Förstår varandra. Om du bor i en liten ort kanske du kan hitta någon annan som varit klient hos henne, eller en arbetskamrat. Sen ska du inte ta allt alla andra säger på allvar men får man kritik ligger det ofta en och annan sanning i det. Gå efter din egen magkänsla.

 

  • Vart har personen gått sin utbildning? Se om utbildning har goda referenser.

 

  • Jag passar inte alla. Jag vet det. Jag har heller inte kunskap inom alla områden. Jag vet det också. ALLA terapeuters kompetens är begränsad. Ingen av oss kan eller är van att möta alla slags svårigheter. Se till att din terapeut vet sina begränsningar!

 

  • Ge inte upp!!! Jag har träffat så otroligt många människor som varit inom vården (vissa i hela sitt liv), de har mött kuratorer, psykologer och läkare och har helt tappat förtroendet för människor. Men det finns bra terapeuter, jag lovar, det gäller bara att du hittar den som passar dig ♡

 

Men det viktigaste av allt!

Det finns ett skrämmande antal människor där ute som vill hjälpa andra utan att ha varken kunskap och erfarenhet. Så snälla, var rädd om dig. Att lägga sin tillit i någons händer är värdefullt. Kan personen inte bära upp den kan både du och ditt förtroende till personen skadas. Ta hand om dig!

Tips på hur du kan använda eteriska oljor

Som återhämtning

Låt oljan ge dig en stunds återhämtning, medveten närvaro, även om det så bara är för en minut. Rolla dig exempelvis i händerna, gnugga dem mot varandra och kupa dem över ditt ansikte -andas in. Blunda, njut av doften, en tyst minut och tillåt dig att bara vara närvarande. Låt din “oljestund” bli en stund då du reflekterar över hur du mår, hur du tänker, eller låt det vara en paus från arbete eller vardag. Flera små återhämtningsstunder under dagen kan göra dig mindre trött och mer självmedveten.

Som en positiv trigger

En trigger fungerar som en påminnelse till din hjärna för att du ska komma på vad du ska göra. Och du kan själv lära in olika positiva triggers att koppla ihop oljan med dvs klassisk betingning eller operant inlärning. Beroende på vad du vill förstärka för beteende eller lära in kan du göra olika men ett exempel för dig som vill använda en lugnande olja för sömnen är att till en början ta på dig den varje gång du är riktigt, riktigt trött. Hjälp helt enkelt hjärnan att koppla ihop doften med sömn. Du kan också använda den när du lugnar dig på kvällarna för att komma ner i varv så att det blir ett tydligt tecken för din hjärna att snart ska vi sova. När du hjärna har kopplat ihop doften med lugn och ro kommer du med hjälp av den snabbare komma ner i både varv och sömn.

Forskningen visar också att vi kan plocka fram information med hjälp av en doft så om du använder exempel citron när du studerar till en tenta, och sedan använder exakt samma doft under provet, så kommer du ha lättare för att hämta tillbaka dina kunskaper.

Ett annat exempel som jag själv använder är att ha en doft i mitt samtalsrum för att du skall koppla ihop doften med våra samtal. I vårt samtal känner du dig lugn och trygg och kommer lära dig att stå ut med, och hantera din ångest. När vår samtalsserie är över och om du återigen skulle drabbas av stark ångest kommer du med hjälp av doften bli påmind om lugnet du kände i mitt rum och komma ihåg de tekniker du har lärt dig för att hantera din ångest. Att bara rolla doften över dina handleder kan göra att du åter känner dig lugn och trygg utan att du behöver ett till samtal.

Som en ritual

Att blanda sig en egen “morgondoft” eller “efterjobbet” doft kan vara mysigt. Att på rutin använd vissa oljor kommer hjälpa ditt medvetande med vad som är på gång. Att med hjälp av olika dofter gå in i olika roller tex “jobbdoft”, “hemmadoft” eller “lugn & ro doft” kan underlätta din vardag och hjälpa hjärnan att ställa om, tex släppa jobbet innan du kommer hem. Du kan rolla dig i händerna för att smörja dem, rolla dig under fötterna och smörj dem, eller hitta din egen rutin som känns mysig och tillfredställande för dig.

För att skapa en ny tanke

Låt oljan blir en påminnelse för tankar du behöver förändra eller jobba med. Skaffa dig en mantra eller en affirmation att säga till dig själv när du använder doften. Grapefrukt är exempelvis en doft som vill hjälpa den som inte är nöjd med sin kropp. Säg tex en affirmation “min kropp är frisk och duglig” flera gånger om dagen när du använder oljan för att förändra negativa tankar du har om dig själv. Lyssna in oljan och dig själv och hitta din egen tanke. Vad känner du när du använder oljan, vad vill den säga dig?

Skapa din egen oljeblandning här.

Må bättre med hjälp av placeboeffekten

Att tanken har makt över vår kropp på olika sätt är ju ingenting nytt. Men under de senaste åren har vi blivit allt mer medvetna om hur vår tanke kan påverka både nerver, hormoner och immunsystem. Ett positivt behandlingsresultat har vid flera tillfällen visat sig INTE bara bero på de verksamma beståndsdelarna i en medicin eller behandling utan kan också bero på våra förväntningar.

“Verkningslösa” behandlingsformer skulle aldrig ha överlevt genom alla århundraden om det inte vore för att de har gett goda resultat, menar forskare. De goda resultatet kommer därför inte direkt endast på grund av den aktuella behandlingen, utan på patientens tro på behandlingen.

Placebo betyder “jag ska göra gott” och har med förväntan att göra. Förväntar du dig att må bättre, ja, då gör du ofta det. Det handlar om din tro på att kunna bli frisk, du måste tro på att den behandling du ska få ska hjälpa dig, annars kommer den förmodligen inte att göra det.  Oavsett vad det gäller för behandling behöver du gå in med en vilja och en tro på att du kommer att bli bättre.

Så placeboeffekten är inte bara placeboeffekten, utan det är en effekt som är verklig och sann. Min utbildningsbakgrund lutar sig mot forskning och fakta, men av ovanstående anledning vill jag inte heller förringa någon form av (alternativ)behandling. Jag tror på det du tror på. För din tro kommer att hjälpa dig.

Förändringen börjar börjar hos dig. Det andra är bara en bonus.

I terapi

Terapi handlar inte om att trösta och att hålla om. Nej det handlar lika mycket om att informera och att ifrågasätta.

Många runt omkring dig vet inte om vad du känner eller vad du tänker, och vet dom det så kanske dom inte bryr sig (och även om dom skulle bry sig så låter dom dig ha dina tankar för dig själv och undviker att ifrågasätta dem). Så tänkt om du går runt och tror på saker som inte är sant?!

Det gör du garanterat, en tröst är att det gör jag med! Men ibland kan det där vi tror på, som inte är sant, ställa till det för oss. Göra oss upprörda och ledsna.

Mitt jobb som terapeut är inte att hålla med dig så fort du kommer in i mitt rum, eller tycka synd om dig. Det handlar ofta om att få dig att se din situation från ett annat håll eller på ett annat sätt. Ofta handlar det inte om att bli av med en känsla, utan tvärtom stanna kvar i den. Att acceptera det vi känner, oavsett om det är bra eller dåligt.

Din omgivning kanske inte vågar ifrågasätta dig och dina tankar, och gör dom det så kanske du väljer att inte lyssna. En terapeut ser din situation med nya ögon och utan massa personliga känslor i vägen. Och det är ofta det som gör att du hör vad jag säger. Ibland räcker den med den där frågan ingen annan ställer dig för att du ska tänka annorlunda, göra om, eller göra nytt.

Hur mycket är du beredd att betala?

Jag tror att dom flesta människor skulle hålla med mig när jag säger att man skulle göra vad som helst för att må bra. I vilket fall är det något man säger till sig själv; när man mår dåligt.

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och att trots att alla människor vill ha en god hälsa, så är man inte riktigt beredd att betala för det. Hur många struntar inte i träningen, väljer bort frukt och grönsaker, skippar massagen och lägger varken tid eller pengar på terapisamtal eller en coach. Istället för att ta hand om vår insida lägger vi hellre tusenlappar på kläder, en ny frisyr eller skräpmat som ofta kostar mer än vad det smakar. Vi kan betala nästan hur mycket som helst för att “förbättra” vår utsida men är inte beredd att bekosta vår insida när det är den som fåt betala priset. Nej samtal är ingen “quick fix”. Men det är inte det där andra du lägger pengarna på heller.

Ibland skulle behöva fundera på varför vi mår som vi gör. Hur mycket tid och pengar lägger du på din insida vs din utsida? Vilket är i bäst skick? Vilket är viktigast för dig? Jag menar inte att du behöver gå i terapi (även om jag rekommenderar alla människor det), men ägna 10 minuter åt meditation eller 15 minuter åt en tyst promenad. Eller vill du vara riktigt rättvis mot dig själv, dela på summan, lägg ena halvan på din insida och andra på din utsida. Testa dig fram vad som får dig att må bäst, massage, träning, en tyst retreat.

Det är dyrt, kanske du tänker, ja men det är ännu dyrare när du gått sönder på riktigt, när insidan är trasig och månader eller år av sjukskrivning väntar. Det är då det kommer att bli dyrt.

Säg inte jag gör vad som helst för att må bra, samtidigt som du fortsätter att göra ingenting.

Magiska stenar?

Magiska stenar

Magiska stenar

Har du hört talas om kristaller och magiska stenar? Det sägs att dessa stenar har en energier som vi människor vill åt. Stenar har fascinerat människan i tusentals år. De har använts för utsmyckning och som symboler för makt och rikedom, men också som talismaner och till läkekonst. Allt på Jorden och i universum består av energier som vibrerar på olika nivåer. När vi är glada och mår bra vibrerar vi på en högre nivå och när vi känner oss nere vibrerar vi på en lägre nivå. Kristaller innehåller en hög vibration och har därför under århundraden använts för att heala oss, höja vår vibration och lösa upp energiblockeringar.

Det sägs att kristallerna har olika egenskaper och därför kan hjälpa oss på olika sätt. Och oavsett om man tror på kristaller eller inte, så uppskattar jag dess utsmyckning och tycker att det passar bra i ett terapirum. Förutom att använda stenarna som dekoration har jag köpt några “worry-stones” som passar perfekt i handen. Att hålla i dessa kan lugna en och göra en mer närvarande i stunden. Perfekt inför ett terapisamtal.

Jag brukar säga till mina klienter att det handlar om din tro, inte själva stenen i sig. Tror du att stenen höjer din glädje så kommer den att göra det.

Vi vet att placebo-effekten fungerar, därför vill jag ta till de medel jag kan för att förbättra ditt välmående och din hälsa.

Jag vill förändra världen

Nej ,jag har inte fått hybris, eller jo kanske lite. Men jag vill faktiskt förändra världen. Kan ibland känna mig så jävla trött på tystnaden. Trött på skuld och skam. Ja, vi pratar mer om psykisk ohälsa idag än tidigare, men sen tar det stopp där.

Vi har svårt för att hjälpa oss själva, berätta om våra egna känslor eller för att söka hjälp utifrån. Något som gör att jag känner att jag inte passar in i “terapeutmallen” är att enpsykolog eller terapeut ofta gömmer sig längst in på ett kontor, dom är svåra att hitta, och när du väl behöver en, ja då får du fanimej leta (eller stå flera år i kö). Dom berättar sällan själva om sin inre värld, om sin kompetens eller sin erfarenhet.

Att psykologer och terapeuter är så tysta om sitt arbete och på sätt och vis gömmer sig, skrämmer mig (eller kanske mer gör mig förbannad). Det är som att våran inre värld är något att skämmas för när jag vill påstå motsatsen.

Nej jag vill ha ett synligt kontor som är lätt att hitta, en öppen dörr och tydliga ord som beskriver vad som faktiskt händer där inne. Jag vill tvätta bort rädslan över att gå i terapi och räta ut alla frågetecken om vad som händer inne i ett behandlingsrum. För vi förändrar och räddar liv, varför pratar vi inte högre om det?

De personer jag pratat med som unnat sig egenterapi säger att det är det bästa dom gjort, men dom skriker inte ut det till världen direkt. Vilket dom (enligt min mening) borde göra.

Vi ska inte bara prata mer om psykisk ohälsa, varje människa behöver jobba med sin egen inre värld utan att skämmas. Jag vill att man ska våga det!

Jag har varit hos min terapeut, är ett ord alla ska kunna säga utan att titta ner i marken, istället ska de stoltsera med att de tar hand om sig själva.

Jag älskar mitt jobb. Jag älskar att lyssna på nya levnadshistorier, vara ett bollplank och dela med mig av mina verktyg. Jag kan inte tänka mig något vackrare. Efter ett bra samtal fylls hela jag med energi och det kan ingen gammal sanning ta ifrån mig.

Nej, jag ska förändra världen. Men jag kanske börjar med Sverige, Vänersborg. Jag tänker fortsätta att prata alldeles för högt om ämnet, visa min verksamhet och skryta över det jag gör. För jag hjälper faktiskt människor, jag räddar liv.

 

Doftens terapeutiska inverkan

Doftens terapeutiska inverkan

Doftens terapeutiska inverkan

Eteriska oljor har terapeutiska egenskaper. Oljornas doftmolekyler når nervsystemet via doftsinnet och kan påverkar vår produktion av endorfiner och noradrenalin i hjärnan. Det kan i sin tur påverka hormoner, medvetande och känslor.

Man kan därför kombinera de olika dofterna för att ta till vara på dess olika terapeutiska egenskaper för att få till den känslan man vill uppnå. Citrusfrukter är tex energigivande och lavendel lugnande. Man kan därför få fram blandningar som tex stärker din koncentration eller dämpar din oro.

Jag tror att terapi fungerar som bäst när vi förenar våra sinnen och därför vill jag nyttja växternas doft och naturliga läkande egenskaper i mina samtal och anpassar ofta en doft efter dig och dina behov i min diffusern. Doften kan sedan fungera som en “positiv trigger” och har du med dig doften hemma kan den hjälpa dig att skapa lugn och trygghet utan att behöva komma till mig.

Det blir således hjälp till själv hjälp. Men en liten flaska med just din olja hemma kan du hitta tillbaka till både känslan och kunskapen du lärt dig i mitt terapirum, och på så sätt må bättre, på bara ett ögonblick <3

Är du nyfiken på eteriska oljor eller söker en passande olja för just dig. Kontakta mig så berättar jag gärna mer!

Det hjälper inte att prata

Det hjälper inte att prata

Det hjälper inte att prata

Som terapeut tror jag på samtal. Jag tror att samtal kan vägleda dig, peppa dig, hjälpa dig till nya insikter och ibland vara det som gör att du över huvudtaget orkar att existera. Jag tror att ett samtal kan förändra dina tankar, din dag, ditt liv.

Många gånger träffar jag människor som är rädda för terapeuter och psykologer. Som att de skulle kunna läsa tankar. Men det handlar ju inte om det. Det handlar istället ofta om att ifrågasätta tankar. Och skapa nya.

Ibland hör jag personer säga: det hjälper inte att prata. Då skulle jag vilja svara tillbaka att det kanske beror på vem du pratar med. En sak är i alla fall säker, och det tror jag till och med att den som inte tror på samtal också kan hålla med om. Det hjälper i vilket fall inte att inte prata. Inte många mår bättre av att behålla sina tankar för sig själv. De får dig i de flesta fall inte att må bättre, tvärtom…

Så du som funderar på samtal men inte vågat att ta steget, pröva, för vad blir bättre genom att du håller tyst?