Välkommen på workshop!

Finn ditt flow

Torsdag den 23 september kommer jag och fantastiska hobbykreatören hålla en kostnadsfri workshop för dig som vill “finna ditt flow.”

Vad innebär finna sitt flow?

Bra fråga där. Jo det handlar om att hitta tillbaka till energi och glädje. Kanske går du runt “i cirklar” och känner dig trött och utmattad? Kanske befinner du dig på en plats i livet där du inte trivs? Vi vill hjälpa dig att hitta tillbaka till din autentiska glädje genom skrivövningar och feng shui. Jag hjälper dig att hitta rätt i ditt inre med hjälp av pennan som psykolog och Therese “hobbykreatören” bjuder dig på kunskap om hur du kan hitta mer glädje och energi, dvs flow, genom förändringar i ditt hem.

Ta med penna och papper så bjuder vi dig på en härlig stund!

OBS, antalet platser är begränsade så anmäl dig NU. (Din anmälan gäller inte förrän vi har bekräftat den).

Anmäl dig genom en kommentar eller genom att maila: kontakt@jessicahjert.se

Vid din sida

Jag har egentligen inga problem säger han och knäpper händerna framför bröstet. Jag vet egentligen inte varför jag är här fortsätter han som för att be om ursäkt för att han tar upp min tid.

Jag lyssnar tyst, låter honom fortsätta utan frågor. Efter varje mening förminskar han sig själv och sina problem med ”det går över” ”det är inte så farligt” eller ”det är inget problem egentligen”.

Förminskar du alltid dig själv, frågar jag plötsligt. Han stannar upp. Får inte du vara ledsen, arg eller besviken? Får inte dina problem ta plats?

Han tittar på mig och brister ut i gråt. Nej jag tror inte det, svarar han.

Du är jätteledsen och det är okej. Du får också släppa ut och känna negativa känslor.

Jag sitter tyst kvar vid hans sidan när tårarna faller. De landar mjukt i min soffa.

Jag visste inte att jag var så ledsen, säger han plötsligt. Nej och ofta är det så, för vi lever på i våra liv, stänger igen och håller känslor inne. De betyder inte att de försvinner. Tvärtom kan de förstoras och ge dig andra symtom och problem i din vardag.

Vi enas om att låta sorgen bo i rummet utan att visa den dörren. Du gråter, och jag sitter tyst vid din sida ❤️

Gå ner i vikt eller acceptera din kropp?

Älska dig självI september startar jag upp en ny omgång av utbildningen “älska dig själv -kroppsacceptans och ätmönster”. Kursen hålls i ett liten grupp online där vi under åtta tillfällen diskuterar olika ämnen så som ätmönster, kroppsacceptans, självkärlek och självomhändertagande.

Kursen vänder sig till dig som tröttnat på att svälta din kropp och ständigt testa och leta efter nya metoder för att få en minussiffra på vågen. Den vänder sig till dig som vill gå ner i vikt, som vill behålla din viktnedgång, som vill förändra ditt ätmönster eller bara älska dig själv. I denna kurs arbetar vi för självkänsla och självkärlek oavsett siffran på vågen.

Kursen syftar till öka din förmåga att hantera vardagsstress, irritationer och besvikelser, och har som syfte att ge dig ökat välmående och mental balans- vilket också leder till ett förändrat ätmönster. I kursen kommer du få lära dig olika kbt-tekniker och tydligt se hur tankar, känslor och ätbeteende hör samman.

Fram till sista juli köper du din plats för rabatterat pris. Nu 4500:- Ord pris 8500:- Antalet platser är begränsade, boka din plats här.

Obs. kursen innehåller inga kost- eller träningsscheman utan handlar om att förändra sitt ätbeteende genom kunskap, medvetenhet och en bättre balans i livet.

Jag vet..

När jag var liten drömde jag om att bli stålmannen.

Inte för att kunna flyga, få superkrafter eller för att vara odödlig.

Nej jag ville rädda liv.

Jag såg hur jag lyfte dem från en plats till en annan. Där de var säkra, trygga och kunde leva lyckliga.

Jag tänker att mycket av det jag drömde om som barn har blivit sant.

Även om jag inte kan ta människor under armen och flyga iväg så kan jag låna ut mina öron och mitt hjärta…

och ibland är det det enda som behövs för att en person ska förflytta sig

eller orka en endaste dag till.

Det blir aldrig några nyhetsrubriker i tidningarna.

Ingen som står med trumpeter och fanfarer efter mina samtal.

Nej ofta väcker mitt arbete ingen reaktion alls mer än hos personen framför mig.

Men jag vet..

och det räcker ❤︎

Jag stoppar dig i min ficka

Du sitter mjukt i mitt samtalsrum.

Här råder fred och stillhet.

Oavsett vilka känslor som visar sig.

Här får allting får plats.

Sorg, ilska, rädsla, skam, glädje.

Du släpper dem på golvet och jag fångar dem.

Lindar in dem i bubbelplast.

Du behöver inte ta med dig dem när du går.

Även om de nu är mjukare att hålla i.

Dom ligger på tröskeln till min ytterdörr.

Lika enkla att ta med som att slänga bakom sig.

Jag stoppar en del av dem i min egna ficka.

Som för att få känna livet i mig, 

samtidigt som för att behålla

en del av dig ❤︎

Vad jag tar med mig från min egenterapi

Jag tror (eller skulle vilja säga vet) att vi alla har något som gör ont inom oss. Oavsett hur vi växt upp eller vad vi varit med om. Vi har alla tankar som skaver, sår som gör ömmar. En av anledningarna till att jag älskar mitt jobb och valt att bli terapeut är för att man är så närvarande i stunden, i lyssnandet när en människa delar med sig av sina tankar och sitt liv. Det känns som att lägga förband på ett sår, så omhändertagande, fast att det enda jag egentligen gör är att ge dig uppmärksamhet.

De personer jag träffar som har gått i terapi säger ofta att det är det bästa dom har gjort. Trots att det ofta har ett högt pris, så är det inget de vill vara utan. Och jag är själv glad och tacksam för min egenterapi. För det handlar inte bara om att jag kommer närmare mig själv, utan också om att ta till sig hur det känns när man sitter på andra sidan stolen.

Inte för att jag studerade min terapeut i terapirummet men efteråt funderade jag alltid över hur jag uppfattade situationen och hur det kändes att vara klient. Jag skrev terapidagbok. Inte för att min terapeut har bad mig att göra det, utan för att jag visste att det gav mig mer av sessionerna. Det fick mig att reflektera ett extra varv, komma ihåg vad som sades, och gav mig möjlighet att läsa det igen och igen.

Att ha gått i terapi själv gör att jag vet vad som krävs av dig. Jag vet hur det känns att öppna upp, att dela med sig av ett förtroende, att vara ledsen, tycka att terapisessionerna är jobbiga, och ibland tvärtom, helt fantastiska. Jag vet hur det känns att inte känna tillit, att inte få förtroende, att stanna kvar, och att ibland bli hjälpt ändå.

Det jag tar med mig från min egenterapin är att göra annorlunda med allt det jag inte uppskattade. För jag vill göra och vara det bästa för dig, men om det ändå inte räcker till är allt jag önskar att du ska få känna dig trygg, hjälpt och mindre ensam ❤︎

Att få bära ett förtroende

Det finaste med att få vara terapeut är att få bära ett förtroende. Jag håller det varsamt i mina händer med mjuka fingrar. Jag är medveten om hur ömtåligt det är och vet att bara för att jag en gång har fått det i min hand så betyder det inte att jag får behålla det för alltid. Du kan när som helst ta det tillbaka, jag kan också tappa det eller göra sönder det med mina fingrar om jag håller det för hårt.

Det är viktigt för mig att aldrig ta dig för given. Att inte tro att jag vet, eller att jag har de rätta svaren.

Många gånger försöker jag att bara finnas till, utan krav på varken dig eller på mig själv, och det får jag påminna mig om ständigt så att jag inte inbillar mig att min uppgift är att laga och reparera, att gå in med hammare och spik. Förändra och bygga om.

Nej, min uppgift är att bära dig, att hålla dig mjukt, att bara finnas vid din sida.

Det är där jag vill vara. Utan regler och ramar. Där finns inga färdiga agendor, planer eller kbt-interventioner, utan endast en genuin omsorg och ett uppmärksamt lyssnande, fullt med kärlek och omtanke ❤︎

Att våga förändra sina tankar

Det är dina tankar som gör dig nedstämd, säger jag.

Nej, säger hon och skakar på huvudet. Jag tror att det är något fysiskt.

Ok, men hur tror du att en person som tänker att hon inte har en framtid, är värdelös, aldrig kan lyckas med något mår.

Dåligt, svarar hon utan att tveka.

Jag tittar på henne och väntar på att kronan ska trilla ner….men det gör den inte.

Hon förstår vad jag säger, men samtidigt inte alls.

Hon är maktlös, tycker att hon gör allt hon kan, och det kanske till viss del stämmer. Hon tränar, äter bra och försöker att på bästa sätt ta hand om sig själv, men samtidigt fortsätter hon att älta och tro på sina egna tankar.

Du måste tro, säger jag. Du måste tro på att en förändring är möjlig, annars kommer den aldrig att ske. Du sitter fast.

Men den är ju inte möjlig, svarar hon.

Nej inte när du tänker så, svara jag. Om du inte tror att du klarar något kommer du inte ens att kämpa för det vilket innebär att du inte klarar det, försöker jag förklara. Du sätter krokben för dig själv.

Hon skakar på huvudet. Helt bestämd på att inte lyssna.


Så kan det låta i mitt samtalsrum, även om det är ovanligt. För de flesta klienter som kommer till mig kommer med en vilja, en motivation, en tro på förändring, och då skapar vi tillsammans magi. Men när du kommer fastlåst i dina tankar och tror att jag har ett magiskt trollspö som kan förändra ditt liv, ja då händer ingenting. Jag kan försöka “rucka” på dina tankar, hjälpa dig ifrågasätta dem, men om du bestämt vill hålla dem kvar. Ja då finns det inte mycket jag kan göra.

Ibland är vi vår egen värsta fiende, och när någon kommer för att hjälpa, ja då går vi i försvar. Vi blir bekväma med vårt negativa tankesätt och varken vill eller orkar förändra det. Tillslut orkar människor runt oss inte heller sträcka ut en hand vilket leder till att du stannar i ditt mörker och tror att det inte finns någon annan plats.

Om du vill ha hjälp med att förändra dina tankar och ditt mående måste du verkligen vara beredd att ta emot hjälpen, att göra förändringen, att våga tänka nytt. För vissa personer känns det mer skrämmande att testa nya tankar än att leva med de gamla. Det kan kännas bekvämt att inte tro på sig själv, då slipper man försöka och man slipper misslyckas. Man lever därför hellre kvar i sitt dåliga mående. Kan du känna igen dig? Har du i perioder fastnat i ältande och nedstämda tankar? Om du har det så minns du nog också att du mådde bättre när du släppte taget om dem och lät dem gå. När vi fastnat i negativa tankar behöver vi ibland hjälp att “skaka loss” och själva och där kan en terapeut vara till hjälp. Att påminna dig om att dina tankar inte är sanningar utan faktiskt bara tankar. Du kan tänka vad du vill utan det nödvändigtvis påverkar dig, det är först när du börjar att på riktigt tro på allt du tänker som det blir ett problem.

Behöver du släppa taget om negativitet och ältande?

Du vet vart jag finns ❤︎

Hur eteriska oljor kan få dig att må bättre

Glädje i en flaska

Glädje i en flaska

Hur eteriska oljor kan få dig att må bättre

Doftsinnet är vårt starkaste emotionella sinne och är ofta starkare förknippat med minnen än andra sinnen. En doft kan direkt förflytta oss till minnet på ett starkare sätt än vad en bild kan.

Vi möter lukter överallt och de påverkar oss hela tiden – humöret, beteendet och t.o.m. vår fysiologi. Även om vi inte är medvetna om det. Luktsinnet är en fantastiskt ”testapparat” som skyddar oss i vår vardag. Den vill hindra oss från att stoppa giftiga ämnen i vår mun som hade kunnat skada oss. Ofta känner vi avsmak för saker som inte ska förtäras.

Det finns i huvudsak två teorier om dofters påverkan på oss; den farmakologiska och den psykologiska teorin. Den farmakologiska teorin talar om att lukter har en direkt effekt på nervcellerna och signalämnena i vår hjärna som påverkar hjärtfrekvens och blodtryck. Det finns tex stöd för att lavendel är lugnande genom att den förändrar nervcellsaktiviteten och på så sätt ger oss en rogivande inverkan.

Men oljorna påverkar oss inte bara via inandning, utan kan också tas upp via blodet. Vid tester där personen bar mask och inte kände den eteriska oljans doft sjönk blodtrycket efter 20 minuter. Det tyder på att ämnen i den essentiella oljan tas upp via blodbanan.

Men effekten av dofter är ofta omedelbar! Hur kan den effekt förklaras?

Vilken doft väljer du?

Vilken doft väljer du?

Lukten flätas samman med en känsla.

Det handlar kanske mer om den psykologiska teorin och är anledningen till att jag har valt att arbeta med eteriska oljor. Dofter påverkar oss nämligen också via inlärning och förväntningar. Genom att bli mer medveten om hur specifika lukter påverkar dig personligen kan du förbättra din hälsa och välbefinnande. Vi kan alltså lära oss själva att bli lugnande, grundade eller motiverade genom trigga oss själva med dofter.

En doft har egentligen ingen personlig betydelse förrän du knyter den till en mening. Använder du lavendel regelbundet innan sängåndet kan doften påminna dig om sömn, lugn och ro och blir därför en trigger för läggdags. Det sägs att vi också kan använda doftminnet på en praktiskt nivå, om du tex studerar till doften av pepparmint och tar med dig samma doft när du ska göra provet du studerat till så kan du återkalla minnet då du studerade och därför komma ihåg svaren bättre.

Om du känner samma doft när du kommer in i mitt terapirum och känner dig trygg och lugn i rummet, kan bara doften vid senare tillfällen göra dig trygg och lugn. Om du får positiva känslor av att träna och använder en speciell doft just vid din träning kommer doften (även utan träning) ge dig positiva känslor.

Positiva känslor ger oss endorfiner, kopplar vi ihop känslan med en doft, kan också doften ge oss endorfiner.

Vill du ha hjälp att hitta en doft för dina behov? Tveka inte att kontakta mig!

Det skaver

Det skaver på min insida, säger hon och har svårt att sätta du fingret på vad det är som gör ont.

Jag ser att många av dem jag träffar kan känna igen sig i ovanstående mening och jag tänker att det i bland inte bara beror på omständigheter i vårt liv när vi mår dåligt utan ibland beror det också på världen runt om oss.

Just nu ligger en stor hotbild över hela vår värld. Folk dör dagligen i något vi inte kan stoppa och knappt skydda oss i från. Det är inte konstigt att det skaver, att du mår dåligt. Tvärtom. Fullt normalt. Att vi tappar glädje, livslust och känner oss oroliga över vår hälsa är något jag hör i nästan varje samtal jag har. Du är inte ensam.

Just nu skaver livet, förmodligen lite grann på oss alla. Håll i och håll ut. Vi klarar det här, tillsammans ❤︎