Välkommen till en känsloskola i fem delar där jag berättar om några av våra grundläggande känslor och deras funktioner. Varje onsdag fem veckor framöver kommer du få lära dig mer om några av våra grundkänslor; ilska, sorg, skam, rädsla och glädje.


ledsen

Bild pixabay

När var du senast rädd? Vad gjorde du just i det ögonblicket?

Rädsla är starkt inbyggd i oss och utan den skulle vi inte överleva. Rädslan hindrar oss från att ta risker, utsätta oss från faror. Och trots att de flesta av oss ogillar känslan av rädsla då det är en väldigt stark känsla så är den livsnödvändig. Ja kanske mer förr i tiden än idag, men likväl är den viktig.

Rädslans budskap är att vi ska undvika faror och söka skydd. Den vill att vi ska fly, eller söka hjälp. Ofta påverkar rädslan vår andning. Den ger oss en spänd kropp och ett bultande hjärta.

Det största problemet med rädsla är att det ibland dyker upp i fel situation. Man kan till exempel uppleva rädsla när man åker hiss, är i en folksamling eller när man går upp på en scen för att föreläsa trots att ingen av dessa situationer potentiellt sätt brukar vara dödliga. När det kommer till rädsla är det därför viktigt att vara medveten och att inte alltid göra som den säger. Du ska inte backa när det är falskt larm. Om rädslan exempelvis säger att du utan någon anledning inte ska gå in i mataffären, då ska du inte lyssna på den, men om du ser en man med kniv, ja då gör du rätt i att lyssna på rädslan och backa.

För att bli kompis med sin rädsla behöver man lära sig skillnaden mellan falskt larm och skarpt larm.

Fundera över din egen rädsla, larmar den ofta i onödan? Brukar du följa din rädsla? Skyddar rädslan dig eller hämmar den dig?

Behöver du hjälp med att hantera din rädsla? Jag finns här för att hjälpa dig!