Minska din ångest med hjälp av skrivande

Minska din ångest med hjälp av skrivande

En dagbok används oftast för att skriva ner tankar, händelser och observationer, men visste du att du också kan använda den för att fördjupa relationen med dig själv? Dagboken kan hjälpa dig att hitta och sätta ord på tankar och känslor, den kan även hjälpa dig att få en bättre förståelse för dig själv och din situation. Forskning visar på att ett terapeutiskt skrivande kan minska både stress och ångest. Skrivandet kan hjälpa dig att få syn på dina problem, du kan med hjälpa av pennan lära dig och förstå dina triggers och se sambanden mellan händelser och dina tankar/känslor. Skrivandet ger dig också möjlighet att stötta dig själv, dvs genom positivt självprat. Du kan bli din egen bästa vän, coach, psykolog. Ok, men vart börjar jag?

Tips!

  1. Försök att skriva varje dag, några minuter räcker, men försök att få det till en mysig rutin så att du kan och vill behålla den.
  2. Gör det enkelt, köpt ett litet block du kan med dig i din väska, lägg en fin skrivbok bredvid sängen eller skriv i telefonen om det passar dig bättre. Försök att hitta ditt sätt och testa dig fram.
  3. Strunta i stavning och grammatik, skriv som att ingen skulle läsa.
  4. Skriv om det som ligger dig närmast i tankarna, vad oroar dig eller tar upp dina tankar just nu?

Mer nyfiken på att utforska skrivandet som terapi. Läs här!