Glädje i en flaska

Glädje i en flaska

Hur eteriska oljor kan få dig att må bättre

Doftsinnet är vårt starkaste emotionella sinne och är ofta starkare förknippat med minnen än andra sinnen. En doft kan direkt förflytta oss till minnet på ett starkare sätt än vad en bild kan.

Vi möter lukter överallt och de påverkar oss hela tiden – humöret, beteendet och t.o.m. vår fysiologi. Även om vi inte är medvetna om det. Luktsinnet är en fantastiskt ”testapparat” som skyddar oss i vår vardag. Den vill hindra oss från att stoppa giftiga ämnen i vår mun som hade kunnat skada oss. Ofta känner vi avsmak för saker som inte ska förtäras.

Det finns i huvudsak två teorier om dofters påverkan på oss; den farmakologiska och den psykologiska teorin. Den farmakologiska teorin talar om att lukter har en direkt effekt på nervcellerna och signalämnena i vår hjärna som påverkar hjärtfrekvens och blodtryck. Det finns tex stöd för att lavendel är lugnande genom att den förändrar nervcellsaktiviteten och på så sätt ger oss en rogivande inverkan.

Men oljorna påverkar oss inte bara via inandning, utan kan också tas upp via blodet. Vid tester där personen bar mask och inte kände den eteriska oljans doft sjönk blodtrycket efter 20 minuter. Det tyder på att ämnen i den essentiella oljan tas upp via blodbanan.

Men effekten av dofter är ofta omedelbar! Hur kan den effekt förklaras?

Vilken doft väljer du?

Vilken doft väljer du?

Lukten flätas samman med en känsla.

Det handlar kanske mer om den psykologiska teorin och är anledningen till att jag har valt att arbeta med eteriska oljor. Dofter påverkar oss nämligen också via inlärning och förväntningar. Genom att bli mer medveten om hur specifika lukter påverkar dig personligen kan du förbättra din hälsa och välbefinnande. Vi kan alltså lära oss själva att bli lugnande, grundade eller motiverade genom trigga oss själva med dofter.

En doft har egentligen ingen personlig betydelse förrän du knyter den till en mening. Använder du lavendel regelbundet innan sängåndet kan doften påminna dig om sömn, lugn och ro och blir därför en trigger för läggdags. Det sägs att vi också kan använda doftminnet på en praktiskt nivå, om du tex studerar till doften av pepparmint och tar med dig samma doft när du ska göra provet du studerat till så kan du återkalla minnet då du studerade och därför komma ihåg svaren bättre.

Om du känner samma doft när du kommer in i mitt terapirum och känner dig trygg och lugn i rummet, kan bara doften vid senare tillfällen göra dig trygg och lugn. Om du får positiva känslor av att träna och använder en speciell doft just vid din träning kommer doften (även utan träning) ge dig positiva känslor.

Positiva känslor ger oss endorfiner, kopplar vi ihop känslan med en doft, kan också doften ge oss endorfiner.

Vill du ha hjälp att hitta en doft för dina behov? Tveka inte att kontakta mig!