Välkommen till en känsloskola i fem delar där jag berättar om några av våra grundläggande känslor och deras funktioner. Varje onsdag fem veckor framöver kommer du få lära dig mer om några av våra grundkänslor; ilska, sorg, skam, rädsla och glädje.


glad

Bild pixabay

Glädje är en känsla vi människor ofta strävar efter men hur känns den egentligen? Hur vet du om att du är glad?

Har du någonsin funderat på vad glädje vill att du ska göra? Förmodligen inte, för vi gör det ofta automatiskt, utan eftertanke. Men glädjen vill att du ska stanna kvar, följa den. Om du är glad tillsammans med en annan person, fortsätt att umgås med den personen. Om du känner dig glad på arbetet, se till att behåll det jobbet, om du blir glad av en aktivitet, fortsätt utöva den. Ja så enkelt är det.

Du har säkert varit med om att ditt barn vill stanna kvar på dagis eller hos en kompis när du ska hämta honom eller henne. Det kan bero på att ditt barn befunnit sig i glädjen och glädjen säger ju ”stanna här”, ”fortsätt med det du gör”. Vi vill heller inte åka hem från en fest när det är som roligast, och när vi inte får eller kan följa vår glädje, ja då blir vi både ledsna och arga.

Så vad händer om man inte följer sin glädje? Om man blir förhindrad att vara med den eller dem man älskar.

Det är såklart ovanligt att man går emot sin egen glädje men det händer. Du tvingas flytta, byta jobb, partnern lämnar dig fast att du inte vill. Du kanske blir sjuk när du ska på en rolig konsert eller fest. Ja det finns flera anledningar till att vi inte alltid kan följa vår glädje. Vissa personer kan också förstöra för sig själva, inte följa sin glädje på grund av självdestruktivitet, att hoppa över glädjen blir ett sätt att straffa sig själv.

Fundera över när du är glad och tillsammans med vem. Fundera också över hur du kan göra för att hitta mer glädje.

Behöver du hjälp? Jag finns här för dig!