Det hjälper inte att prata

Det hjälper inte att prata

Som terapeut tror jag på samtal. Jag tror att samtal kan vägleda dig, peppa dig, hjälpa dig till nya insikter och ibland vara det som gör att du över huvudtaget orkar att existera. Jag tror att ett samtal kan förändra dina tankar, din dag, ditt liv.

Många gånger träffar jag människor som är rädda för terapeuter och psykologer. Som att de skulle kunna läsa tankar. Men det handlar ju inte om det. Det handlar istället ofta om att ifrågasätta tankar. Och skapa nya.

Ibland hör jag personer säga: det hjälper inte att prata. Då skulle jag vilja svara tillbaka att det kanske beror på vem du pratar med. En sak är i alla fall säker, och det tror jag till och med att den som inte tror på samtal också kan hålla med om. Det hjälper i vilket fall inte att inte prata. Inte många mår bättre av att behålla sina tankar för sig själv. De får dig i de flesta fall inte att må bättre, tvärtom…

Så du som funderar på samtal men inte vågat att ta steget, pröva, för vad blir bättre genom att du håller tyst?