Har du negativa tankar om dig själv som går på repeat?

Du är inte ensam.

Jag brukar beskriva det för mina klienter som att vi alla har en gammal lp-skiva som det ibland blir hack i och att det ”enda” man behöver göra är att byta ”skiva”. Vi alla har de där dåliga skivorna lagrade inom oss (mer eller mindre). Själv har jag ett inre album som skapades någon gång på 90-talet, vi kan kalla den ”11 låtar om ensamhet”. Där finns deppiga hit-låtar så som ”ingen älskar dig”, ”du är tråkig”, ”ingen vill vara din vän” osv. Kanske har du exakt samma skiva som mig, eller kanske har du en annan. Grejen är att vi alla har dem, och bara för att låten ”ingen vill vara din vän” en dag går på repeat så betyder det inte att sången är sann, det är liksom bara en sång. Själv rycker jag på axlarna varje gång min skiva går på. ”Jaha, nu är det dags för den där deppiga sången igen”. Ibland låter jag den vara i bakgrunden, men jag försöker att inte nynna med, och ibland byter jag aktivt skiva. ”Nej den här skit-albumet orkar jag inte med idag”.

Det jag vill påminna dig om idag är: tro inte på allt du tänker. Påminn dig om att det bara är en dålig skiva, bara för att låten går på repeat och väcker starka känslor i dig betyder det inte att sången är sann. Öva dig på att ta distans till låten, att inte sjunga med, och när det känns enkelt byt till en bättre skiva.