Det är dina tankar som gör dig nedstämd, säger jag.

Nej, säger hon och skakar på huvudet. Jag tror att det är något fysiskt.

Ok, men hur tror du att en person som tänker att hon inte har en framtid, är värdelös, aldrig kan lyckas med något mår.

Dåligt, svarar hon utan att tveka.

Jag tittar på henne och väntar på att kronan ska trilla ner….men det gör den inte.

Hon förstår vad jag säger, men samtidigt inte alls.

Hon är maktlös, tycker att hon gör allt hon kan, och det kanske till viss del stämmer. Hon tränar, äter bra och försöker att på bästa sätt ta hand om sig själv, men samtidigt fortsätter hon att älta och tro på sina egna tankar.

Du måste tro, säger jag. Du måste tro på att en förändring är möjlig, annars kommer den aldrig att ske. Du sitter fast.

Men den är ju inte möjlig, svarar hon.

Nej inte när du tänker så, svara jag. Om du inte tror att du klarar något kommer du inte ens att kämpa för det vilket innebär att du inte klarar det, försöker jag förklara. Du sätter krokben för dig själv.

Hon skakar på huvudet. Helt bestämd på att inte lyssna.


Så kan det låta i mitt samtalsrum, även om det är ovanligt. För de flesta klienter som kommer till mig kommer med en vilja, en motivation, en tro på förändring, och då skapar vi tillsammans magi. Men när du kommer fastlåst i dina tankar och tror att jag har ett magiskt trollspö som kan förändra ditt liv, ja då händer ingenting. Jag kan försöka ”rucka” på dina tankar, hjälpa dig ifrågasätta dem, men om du bestämt vill hålla dem kvar. Ja då finns det inte mycket jag kan göra.

Ibland är vi vår egen värsta fiende, och när någon kommer för att hjälpa, ja då går vi i försvar. Vi blir bekväma med vårt negativa tankesätt och varken vill eller orkar förändra det. Tillslut orkar människor runt oss inte heller sträcka ut en hand vilket leder till att du stannar i ditt mörker och tror att det inte finns någon annan plats.

Om du vill ha hjälp med att förändra dina tankar och ditt mående måste du verkligen vara beredd att ta emot hjälpen, att göra förändringen, att våga tänka nytt. För vissa personer känns det mer skrämmande att testa nya tankar än att leva med de gamla. Det kan kännas bekvämt att inte tro på sig själv, då slipper man försöka och man slipper misslyckas. Man lever därför hellre kvar i sitt dåliga mående. Kan du känna igen dig? Har du i perioder fastnat i ältande och nedstämda tankar? Om du har det så minns du nog också att du mådde bättre när du släppte taget om dem och lät dem gå. När vi fastnat i negativa tankar behöver vi ibland hjälp att ”skaka loss” och själva och där kan en terapeut vara till hjälp. Att påminna dig om att dina tankar inte är sanningar utan faktiskt bara tankar. Du kan tänka vad du vill utan det nödvändigtvis påverkar dig, det är först när du börjar att på riktigt tro på allt du tänker som det blir ett problem.

Behöver du släppa taget om negativitet och ältande?

Du vet vart jag finns ❤︎