Många jag träffar är rädda för antidepressiva och säger att de vägrar testa, och absolut, jag är den första till att räcka upp handen vad gäller att försöka må bra och bli frisk utan medicin så som att tex bli hjälpt genom samtal eller fysisk aktivitet.

Ofta kan man känna en förbättring i sin depression på endast 10 samtal men när man inte gör det kan det vara värt att testa annat.

Jag ser inte medicin som en slutstation, utan mer som en livboj, en hjälp på vägen.

Den kan hjälpa dig att hålla näsan över vattenytan och ibland hjälper den dig att orka simma hela vägen till land.

Ibland träffar jag personer som befinner sig långt under vattenytan och för dem är det en omöjlighet att förstå och/eller höra vad jag säger, och det är svårt för mig att dra upp någon som befinner sig på botten och inte själv har kraften att hjälpa till.

På en och samma vecka träffade jag två deprimerade klienter som båda utryckte att livet kändes meningslöst och att de knappt såg någon anledning till att leva. Jag rekommenderade båda att gå till läkare.

Den ena kom tillbaka fyra veckor senare utan självmordstankar efter en högre dos medicin. Om det var värt det? Ja.

När den andra kom tillbaka var han fortsatt lika trött, uppgiven och ledsen, han ville inte äta medicin.

Vad ska jag göra, säger han i ett hopp att jag hade en lösning fast att han knappt orkade lyssna.

De alternativ jag visade på tavlan kändes för personen alldeles för långt bort för att kunna nå då han nästan kände lerbotten mot sina fötter. För en person som mår så dåligt kan det ibland kännas lättare att sjunka ner än att dra sig upp, och det är det som är grejen.

Det är svårt att utföra KBT när du har noll fysisk och psykisk energi.

Terapi fungerande inte för min klient. Han hade svårt att uttrycka både känslor och tankar, och en förändring även om det bara var en liten en, kändes omöjlig för honom att utföra. Han satt fast med fötterna i lerbotten och tillät inte att jag drog honom upp.

Om terapi fungerar eller ej handlar enligt mig om hur långt under vattenytan du befinner dig och hur mycket kraft du har kvar. Känner du botten med dina tår? Gå till läkare och kom sedan till mig. Känner du att näsan precis hamnat under vattenytan? Ring mig direkt.

Hjälp finns, vänta inte, och framförallt ge inte upp!