Han berättar om problem de har i relationen. Jag riktigt ser hur tyngd han är. Axlarna är hopsjunka som att han har burit på något tung alldeles för länge.

Jag avbryter honom ”vet din fru om hur du känner?”

”Jag tror det”, svarar han och fortsätter där jag avbröt honom.

”Tror det?”, avbryter jag igen.

Han tittar frågande på mig.

”Du tror att hon vet? Varför tror du det?”

Han är tyst.

”Har du berättat för henne hur du känner och hur du vill ha det?”

”Nej”, svarar han.

”Och ändå tror du att hon vet?”

I samma ögonblick ser jag hur poletten trillar ner.

”Nej, du har rätt förmodligen vet hon inte alls”.

Det där med kommunikation. Vad svårt det är. Vi tror att andra förstår vad vi tycker, tänker, känner. Vi tänker att personen borde fatta, och så uppstår det en konflikt för att vi tycker att personen inte fattar alls. Många problem skulle försvinna och inte ens vara problem om vi lärde oss att kommunicera våra tankar och känslor.

Jag möter många med relationssvårigheter i mitt terapirum och en sak de alla har gemensamt är svårigheten att kommunicera med sin partner. Svårigheten att hitta och uttrycka sina känslor. Och de där svårigheterna som inte tycks vara så allvarliga i början av förhållandet är ofta det som tillslut stjälper hela relationen.

Ibland består svårigheten i att man själv inte vet vad man känner, tycker och tänker, i andra fall handlar det om att man inte vågar uttrycka det. Och egentligen spelar det ingen roll vilken svårighet du har om du inte gör något åt den. För så vida du inte förändrar ditt beteende, kommer du aldrig heller förändra din situation. Kunskap ger dig förståelse för ditt problem, men det är bara en förändring som kan leda till riktig förbättring.

Behöver du hjälp och stöd i din relation? Kontakta mig.