Att skriva om det som är svårt

Att skriva om det som är svårt

Man ska inte älta eller fastna i negativa saker när man skriver men hur gör man då när man bearbetar trauman eller svåra upplevelser med hjälp av pennan?

För självklart får/ska du skriva om negativa saker i ditt liv, du ska bara inte älta det. Så här kommer några tips:

Om du har en erfarenhet du vill bearbeta, lägg en plan för när och hur ofta du ska skriva, tex en gång i veckan. Begränsa tiden efter dina behov, behöver du 30 minuter eller 60 minuter? (Att begränsa sig kan vara ett bra sätt för att inte dra igång för mycket känslor). När det kommer till att berarbeta händelser är det också viktigt att se till att du kommer framåt i händelsen precis som i en bok, dvs fastna inte i samma kapitel. Kanske kan du avsluta skrivandet men en tacksamhetsövning eller ett fint minne för att komma ur negativa känslor, testa dig fram.

Tänk dig mötet med dig själv som en terapisession med en terapeut. Boka in tiden i din kalender och gå dit! Det kan kännas svårt i början av samtalet men tillslut infinner sig alltid en lättnad. Ha jämförelsen med en terapisession i ditt huvud för att komma på dig själv om du fastnar i något ältande. En bra terapeut skulle inte låta dig fastna och gång på gång upprepa samma sak under en timme varje vecka, eller hur? Nej hon skulle ställa dig frågor som gör att du tar dig vidare.

Det viktiga är att ställa sig frågan; mår jag bra av mitt skrivande? Är svaret ja, fortsätt. Är det nej, sluta skriv om det som plågar dig och ägna dig åt andra former av terapeutiskt skrivande.

Vill du lära dig mer? Kika in på skrivterapicentrum.se