Att skriva dagbok

Att skriva dagbok

Att skriva dagbok är hälsosamt. Det hjälper dig både att bearbeta händelser och reflektera över tankar och känslor. Jag brukar alltid rekommendera mina klienter att skriva dagbok men jag brukar också ställa dem frågan; vad skriver du om?

Många skruvar på sig, inte redo att blotta det där innersta riktigt än, och ofta är det inte innehållet jag är ute efter utan mer hur skrivandet låter. Är det positivt, förhoppningsfullt, fyllt av tacksamhet eller är det arg, ledsamt eller ältande?

Man ska absolut skriva om negativa tankar och känslor, men anledningen till att man ska göra det är för att få insikter som kan leda till förändring, inte att upprepa samma negativa saker varje dag. Vissa av mina klienter upptäcker efter ett samtal med mig att de sitter fast i en ond spiral. Att de skriver om samma negativa sak om och om igen utan att komma närmare en lösning.

Vissa klienter har jag gett ett förbud. Där har vi jobbat med att testa på att förändra situationen. Till exempel att de under två veckor inte får skriva om det de vanligtvis brukar älta utan tvärtom ska hitta det positiva, vackra, hoppfulla eller glädjefyllda i sin vardag och som i ett trollslag har något inom dem ofta förändrats.

Skriver du dagbok? Bra! Men sätt inte bara pennan mot pappret, reflektera också över vad du faktiskt skriver om. Hjälper det dig, eller stjälper det dig?